Käyntejä 12/2011 alkaen

Kirjat

Tänne löytävät tiensä maininnan arvoiset lukukokemukset niin itsekseen kuin lapsille luetuista teoksista.

2014
 
Kytömäki, Anni. 2014. Kultarinta. Helsinki: Gummerus.
- Lokakuu. Aikamoinen järkäle esikoisteokseksi, huh huh! Sain tämän lainaan kirjablogiystävältäni, joka ojensi teoksen minulle todeten: "Sä saattaisit tykätä tästä." Oikein arvattu. Kerronta soljui eteenpäin vaivattomasti. Sivumäärästä huolimatta en toivo tiivistämistä, kansien välissä kaikki tarvittiin. Kaunista, runollista kieltä, jolla kerrotaan isän ja tyttären tarina, kuljetaan vuosikymmenten mittainen matka. Perhesiteet, puolueellisuus, puolueettomuus, luonto, metsä ja kaupunki, kaikki läsnä päähenkilöiden toimissa läpi teoksen. Kerronta on sadunomaista mutta toisaalta historiankirjoitusta henkilöhahmojen silmin nähtynä. 

Rauhala, Pauliina. 2013. Taivaslaulu. Helsinki: Gummerus.
- Syyskuu. Lestadiolaisyhteisön kaunis ja raastava kuvaus. Kerronta on runollista, luonnosta haetut kielikuvat koskettavia. Tästä teoksesta on hyvä jatkaa aikanaan lukemaan tämä: Usko, toivo ja raskaus - vanhoillislestadiolaista perhe-elämää, joka on Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan toimittama, tärkeä teos.

Kyrö, Tuomas. 2003. Tilkka. Helsinki: WSOY.
- Heinäkuu. Edellisestä Kyrön teoksesta innostuneena tartuin miltei välittömästi tähän opukseen. Tilkan mieskertojat kuvaavat elämää, ikääntymistä ja yhteiskuntaa vakuuttavasti.

Kyrö, Tuomas. 2005. Liitto. Helsinki: WSOY.
- Heinäkuu. Kyrö kuvaa rakkautta, uskollisuutta, moraalia, perhesiteitä ja sotaa uskottavasti ja yksittäisten ihmisten näkökulmasta. Kertojat saavat lukijan puolelleen, nauramaan ja itkemään kanssaan. Elämän hauraus ja ihmisen sitkeys ovat hämmästyttäviä ja saavat lukijan pysähtymään. Mikään teos ei ole pitkään aikaan tehnyt yhtä suurta vaikutusta. 

Snellman, Anja. 2010 (2007). Lemmikkikaupan tytöt. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu. Teini-ikäisten tyttöjen luisuminen seksibisnekseen kuvataan teoksessa kerros kerrokselta. Salailun järjettömyys, eri henkilöhahmojen kokemukset, tapahtumien syyt ja seuraukset avataan lukijalle vähä vähältä, ja fiktion tueksi Snellman on koonnut teoksen loppuun tiivistelmän prostituution ja ihmiskaupan historiasta. Kuvottava aihe on kuvattu teoksessa koskettavasti; teinitytöt voisivat olla ketä tahansa kadulla vastaan käveleviä, näennäisen hyväosaisia tyttöjä.

Makine, Andrei. 1997 (1995). Ranskalainen testamentti. Suom. Annikki Suni. Helsinki: WSOY.
- Heinäkuu. Kahden kulttuurin ja useamman sukupolven unenomainen kuvaus. Lukemisen jälkeen päällimmäinen tunne oli epäuskoinen, totta vai tarua? Kertomuksellisuus, elämänkokemuksen karttuminen ja todeksi uskottujen tarinoiden kariseminen (?) kasvaessa on kuvattu kauniisti tässä venäläisen ja ranskalaisen identiteetin kasvutarinassa.

Mina, Denise. 2010 (2005). Veripelto. Suom. Riitta Maaniemi. Helsinki: Like. 
- Kesäkuu. Peruskesädekkarilukemista, 80-luvun Glasgow'hun sijoittuva teos.

Atkinson, Kate. 2013 (2004). Ihan tavallisena päivänä. Suom. Kaisa Kattelus. Helsinki: Schildts & Söderströms.
- Kesäkuu. Poikkeuksellisen miellyttävä, oivaa dialogia sisältävä dekkari.

Houellebecq, Michel. 2011. Maasto ja kartta. Helsinki: Wsoy. 
- Huhtikuu. 

2013

Pulkkinen, Riikka. 2012. Vieras. Helsinki: Otava.
- Joulukuu. Tämä, kuten Pulkkisen muutkin teokset, tuli luettua joululoman aikana. Ahmin teokset ja elin niiden maailmoissa vielä päiviä lukukokemuksen jälkeen. Teoksissa on yhteisiä teemoja, mutta jokainen niistä on oma erillinen tarinansa. Kuolema, rakkaus, ikääntyminen, sairaudet, naiseus, miehisyys, hetkeen tarttuminen ja hetken merkitys kokonaisuudelle ovat teosten esiin nostamia aiheita.

Pulkkinen, Riikka. 2010. Totta. Helsinki: Otava.
- Joulukuu. Tästä teoksesta ja muista Pulkkisen teoksista lisää: http://riikkapulkkinen.com/teokset. Eniten Pulkkisista pidin tästä. Takaumien avulla totuutta ja muisttoja avataan kerros kerrokselta lukijalle. Lopulta on vaikea ottaa kantaa siihen, kuka toimii oikein, kuka väärin. Totuus on jokaiselle hieman erilainen ja vaikuttaa jokaiseen henkilöhahmoon eri tavoin. Yhtä kaikki, kaikki on kuitenkin totta, ja sen mukaan jokainen henkilöhahmo rakentaa elämäänsä eteenpäin pala palalta, parhaan kykynsä mukaan. Ihmissuhteet, rakkauden eri muodot, muistaminen ja unohtaminen, sekä luopuminen, ovat teoksen vahvoja teemoja.

Pulkkinen, Riikka. 2006. Raja. Helsinki: Gummerus.
- Joulukuu. Vastuun ottaminen ja itsen ääriviivat korostuvat tässä Pulkkisen esikoisteoksessa. Linkki Hesarin juttuun: http://www2.hs.fi/extrat/kirjat/kirjallisuuspalkinto06/pulkkinen.html



Marttinen, Annamari. 2013. Mitä ilman ei voi olla. Helsinki: Tammi.
- Syyskuu. Aiemmin luettuna samalta kirjailijalta Mistä kevät alkaa. Jälleen ihana lukukokemus, pidin valtavasti kerronnasta, henkilöhahmoista ja juonen kuljetuksesta. Ihanan koukuttava ja toisaalta rentouttava teos arjen stressin lomassa - ei malta jättää kesken! Tässä blogissa teosta on kuvattu tarkemmin: Kirjava kammari.

De Rosnay, Tatiana. Mokka. Suom. Pirkko Biström. Helsinki: Bazar Kustannus.
- Syyskuu. Kustantaja kuvaa teosta näin: "Mokka on ylistys elämälle ja jokaisen äidin painajainen". Tähän ei juuri ole lisättävää. Lukekaa!

Ruiz Zafón, Carlos. 2012 (2011). Taivasten vanki. Suom. Tarja Härkönen. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu. Tämä teos päätti (ellei nyt jatkoa seuraa...!) trilogian, joka alkoi Tuulen varjosta (2001/2004)  jatkuen Enkelipeliin (tiedot alla). Teoksia olisi periaatteessa mahdollista lukea missä järjestyksessä tahansa, mutta itse ainakin pidin tästä "oikeasta" lukutavasta. Pidin myös siitä, että teoksissa on runsaasti intertekstuaalisia kytkentöjä keskenään. Henkilöhahmojen liittymistä toisiinsa ja vaikutusta tapahtumien kulkuun oli mielenkiintoista seurata. Jokainen teos toimii tosin hyvin myös yksinään. Zafón kirjoittaa mielestäni viihteellisesti suurista teemoista, jotka saavat lukijan miettimään omaa elämäänsä ja suhtautumistaan esille tuotuihin asioihin.

Ruiz Zafón, Carlos. 2008 (2009). Enkelipeli. Suom. Tarja Härkönen ja Anu Partanen. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu. Kuvaus yllä. Teokset linkittyvät toisiinsa niin tiiviisti, että en lähde erittelemään niiden sisältöä tässä tarkemmin.
 

Falcones, Ildefonso. 2010. Fatiman käsi. Helsinki: Bazar kustannus.
- Heinäkuu. Paksu, historiallinen lukuromaani uskontojen välisistä kiistoista mauriyhteisössä. Värikäs, monipolkuinen teos, joka vie lukijan aivan toiseen aikaan ja maailmaan. Yksityiskohtien kuvailu oli makuuni väliin turhankin tarkkaa, mutta muuten pidin teoksesta ja sen teemoista, joista uskonto, rakkaus, sukulaisuuis ja uskollisuus olivat keskeisimpiä. Päähenkilön kasvua ja muutosta vuosien saatossa oli mielenkiintoista seurata.

Olsson, Linda. 2012 (2005). Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Helsinki: Gummerus. 
- Kesäkuu. Ihana, runollinen tarina kahden naisen yllättävästä ystävyydestä, jonka myötä käydään läpi heidän elämäntarinansa. Teos muistuttaa rakastamisen ja hetkessä elämisen tärkeydestä sekä ihmisen pienuudesta, kaiken katoavaisuudesta. Pienillä asioilla on suuri merkitys, ja toisaalta taas, onko millään mitään merkitystä? Helppolukuinen teos pistää miettimään suuria ja vaikeita asioita. Suosittelen.

Hustvedt, Siri. 2010 (1996). Lumous. Helsinki: Otava.
- Kesäkuu. Tarina pikkupaikkakunnan nuoresta naisesta, jonka arkinen elämä saa sadunomaisia vivahteita. Kesäyön unelman harjoitukset teoksessa tukevat taianomaista vaikutelmaa, joka henkilöhahmojen välille synnytetään vähä vähältä. Kerronta vyöryy loppua kohti kiihtyvää vauhtia eteenpäin, kohti ratkaisua ja käännekohtaa. Lopun pysähtynyt tunnelma on kuin unesta heränneen hämmästys ja yhtäkkinen rauha. Uni ja valve, satu ja todellisuus, käyvät teoksessa vuoropuhelua.

Ala-Harja, Riikka. 2012. Maihinnousu. Helsinki: Like.
- Kesäkuu. Pidin tästä kohutustakin teoksesta. Kohun laannuttua en edes ajatellut koko asiaa teosta lukiessani, vaan antauduin yhden ihmisen sodankäynnin maailmaan. Äitinä ja vaimona teosta on varmastikin koskettavampaa lukea kuin muutoin. Lapsen sairaus ja perhe-elämän idyllin särkyminen kuvataan todentuntuisesti, mitä tukee henkilöhahmojen kielenkäyttö. Normandian maihinnousun maisemat ja historian kuvaaminen peilaavat yhden ihmisen taistelua suurempaan mittakaavaan.

Laaksonen, Kaino & Lieko, Anneli. 2011. Suomen kielen äänne- ja muoto-oppi. Helsinki: Finn Lectura.
- Kesäkuu. Tenttikirja.

White, Leila. 2010. Suomen kielioppia ulkomaalaisille. Helsinki: Finn Lectura.
- Touko-kesäkuu. Tenttikirja, kielioppikoukeroita esimerkkeineen. Tuttu vuosien varrelta monesta yhteydestä.

Onikki-Rantajääskö, Tiina & Siiroinen, Mari (toim.). 2011. Kieltä kohti. Helsinki: Otava.
- Touko-kesäkuu. Tenttikirja, artikkelikokoelmassa runsaasti asiaa mm. keskusteluanalyysistä. 

Verdon, John. 2011. Numeropeli. Suom. Marja Luoma. Helsinki: Gummerus. 
- Tammikuu. "Numeropeli on poikkeuksellisen älykäs murhamysteeri, joka yhdistää taidokkaasti Agatha Christie -henkistä suljetun huoneen arvoitusta, psykologista poliisiromaania ja hyytävää trilleriä", kuvaillaan teosta Gummeruksen sivuilla. Tähän kommenttiin on helppo yhtyä. Viihdepläjäys tenttikirjan lukemisen lomassa.

Westö, Kjell. 2009. Älä käy yöhön yksin. Helsinki: Otava.
- Joulu-tammikuu. Joululomalukemista parhaimmillaan: paksu kirja ja hyvä, monipolvinen tarina, jossa niin henkilöhahmot kuin maailma heidän ympärillään muuttuu vuosien kuluessa. Helsinki-Tukholma-akselille sijoittuminen on tälle lukijalle aina plussaa ;).

2012

Stockett, Kathryn. 2012. Piiat. Helsinki: Wsoy.
- Etelävaltioiden naisten elämästä 1960-luvulla kertova teos. Vanhan maailman muutosta ja murroskautta kuvataan niin mustien kuin valkoistenkin naisten näkökulmasta. Aiheestaan huolimatta viihdyttävä ja kevyt lukukokemus.

Kurtto, Marianna. 2006. Eksyneitten valtakunta. Helsinki: Wsoy.
- Elokukuu 2012. Luonto, etäisyydet, avaruus, toinen ihminen. Näiden teemojen ympärillä liikkuu moni teoksen runoista. Väliin pikavauhtia ajatus lentäen, väliin pieneen yksityiskohtaan pysähtyen kulkeva kieli maalaa lukijansa eteen kartan maailmasta, jossa puhuja ja kuulija kohtaavat.

Melender, Tommi. 2011. Lohtu. Helsinki: Wsoy.
- Heinäkuu 2012. Tarina ystävyydestä, rakkaudesta, kirjoittamisesta ja elokuvasta. Pohdintaa elämisen mielekkyydestä ja kuoleman väistämättömyydestä. Teksti ja tyyli upposivat lukijaan, kuten edellinenkin Melenderin teos.

Melender, Tommi. 2009. Ranskalainen ystävä. Helsinki: Wsoy.
- Heinäkuu 2012. Olen samaa mieltä takakannen toteamuksen kanssa: "tyylikäs kunnianosoitus eurooppalaiselle laatukirjallisuudelle". Aiheutti entisessä kirjallisuustieteen opiskelijassa hykerryttäviä tunnistamisen hetkiä.

Nummi, Markus. 2010. Karkkipäivä. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu 2012. Olin päiväkausia vaikuttunut teoksesta sen luettuani. Todella pysähdyttävä aihe ja toteutus. Julmuus ja itsekkyys, aikuisen lapsellisuus ja lapsen kohtalot koskettivat lukijaa. Kesän paras lukukokemus!

Kurtto, Marianna. 2009. Maisemasta läpi. Helsinki: WSOY.
- Heinäkuu 2012. Tekstit maalaavat maisemia ja pysäyttävät hetken. Luonto, kasvu, aika ja pienet detaljit ovat keskiössä monessa runossa. Totesin romaanien ahmimisen sysäävän liian usein sivuun runon äärelle pysähtymisen.

Hämeen-Anttila, Virpi. 2006. Perijät. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu 2012. Helsinkiin ja maaseudulle sijoittuva kahden suvun tarina, jossa liikutaan niin mediamaailmassa kuin teollisuuden alalla. Valheita, salaisuuksia, vihaa ja rakkautta.

Hämeen-Anttila, Virpi. 2003. Suden vuosi. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu 2012. Entisen luennoitsijani esikoisteos epäsovinnaisesta rakkaudesta vei mennessään. Ahmin kirjan ja odotin, että pääsisin jo seuraavan kimppuun. Ei liian raskasta luettavaa kesähelteillä, mutta mielenkiintoisia juonenkäänteitä ja henkilöhahmoja.

Swärd, Anne. 2012 (2003). Kesällä kerran. Suom. Katriina Huttunen. Helsinki: Otava.
- Kesäkuu 2012. Pysäyttävä teos yhden perheen tarpeista, rakkaudesta, peloista ja hajoamisesta, sekä mielen järkkymisestä. Rakenteeltaan samantyylinen Hotakaisen Ihmisen osan kanssa.

Volos, Andrei. 2012 (2004). Animaattori. Suom. Anton Nikkilä. Helsinki: Bazar.
- Kesäkuu 2012. Fiktiivinen kuvaus vuonna 2002 tapahtuneesta Moskovan teatterikaappauksesta. Tapahtumat punotaan yhteen lukuisien kertojien kautta, joista keskeisin on Sergei Barmin, animaattori. Kirja-arvostelu kustantamon sivuilla.

Hotakainen, Kari. 2009. Ihmisen osa. Helsinki: Siltala.
- Toukokuu 2012. Hotakainen vei mennessään, kirjaa ei meinannut hennoa käsistään parin lukupäivän aikana päästää. Toimiva rakenne, useat kertojat ja loppua kohti kasvava jännitys pitävät otteessaan.

Von Schirach, Ferdinand. 2011. Rikoksia. Suom. Raija Nylander. Jyväskylä: Atena.
- Toukokuu 2012. Pieniä julmia kertomuksia elämän, ihmismielen ja -kohtaloiden varjopuolesta. Ymmärrystä ja selityksiä etsivät teos puolustusasianajajan näkökulmasta.

Lapidus, Jens. 2012. Luksuselämää. Stockholm noir III. Suom. Jaana Nikula. Helsinki: Like.
- Toukokuu 2012. Trilogian päätösosa, jonka lukurauhaa odotin kuin kuuta nousevaa. Tarina kietoutui päätökseen, jonka  kyllä aavistin loppumetreillä. Oli silti koukuttava, kuten aiemmatkin osat. Suosittelen!

Antikainen, Ari ym. 2006. Kasvatussosiologia. Helsinki: Wsoy
- Pakkopullaa, mutta luettava oli. Oli paikoitellen ihan antoisakin, mutta nyt lähinnä läpi kahlattu deadlinen häämöttäessä.

Lapsille luetut

Ilkka, Juha & Lavi, Marja. 1995. Madon maailma. Helsinki: Wsoy.
- Kesäkuu 2013. Hämmästyttävä opus 5-vuotiaan kanssa tutkittavaksi. Kuvitus avasi madon maailman suurennuslasin alle tarkasteltavaksi ja ihmettelimme yhdessä, mitä kaikkea mullan sisässä tapahtuukaan. Sopiva kirja nurmikon perustamisvaiheessa ja pihan muutosta muutenkin tehtäessä ;). Pienempi lukija, 2-vuotias, nukahti jokaisella lukukerralla välittömästi - ei ollut ihan hänen ikäryhmälleen tämän sisältö :D!

Maijala, Marika & Virta, Juha. 2008. Sylvi Kepposen pitkä päivä. Helsinki: Otava.
- Kesäkuu 2013. Kirja lumosi lukijat jo mallillaan kirjaston hyllyssä ja viimeistään upealla kuvituksellaan! Tarina lyhyestä tytöstä, joka yhtäkkiä kasvaakin piiiiitkäksi - sadussa kaikki on mahdollista!

Warsta, Taruliisa & Warsta, Elina. 2005. Punainen pallo. Helsinki: Tammi.
- Kesäkuu 2013. Ihastuttavan värikäs kuvitus, jossa riittää ihmeteltävää pienille sadun kuuntelijoille. Kertomus pojasta ja punaisesta pallosta, joka päätti karata - ja palata.

Waddel, Martin. 1987. Hurjapäinen prinsessa. Kuvitus: Patrick Benson. Suom. Marja-Leena Laaksonen. Karkkila: Kustannus Mäkelä.
- Kesäkuu 2013. Hieman erilainen prinsessasatu, jossa prinsessa ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä.

Pere, Tuula & Pelliccioni, Sanna. 2010. Sanni ja taikakivi. Helsinki: Wickwick.
- Kesäkuu 2013. Taukoa merkinnöissä, ei lukemisessa, on tullut nähtävästi pidettyä luvattoman paljon.

Dahl, Roald. 2002 (1991). Tynkätyiset. Kuvitus: Patrick Benson. Suom. Päivi Heininen. Helsinki: Art House.
- Lokakuu 2012.

Dahl, Roald. 2006 (1976). Suunnattoman suuri krokotiili. Kuvitus: Blake Quentin. Suom. Panu Pekkanen. Helsinki: Wsoy.
- Syyskuu 2012

Rönns, Christel. 2003. Tarina liehupartaisesta pikku sedästä.  Helsinki: Tammi.
- Elokuu 2012.

Niemelä, Reetta. 2005. Miljan puutarha. Kuvitus: Lumme, Leena. Helsinki: Otava.
- Heinäkuu 2012.

Järveläinen, Salla. 2010. Ystävyys kuin perhosen kutitus. Kärkölä: Pieni karhu.
- Heinäkuu 2012.

Kunnas, Mauri & Ikävalko, Reijo. 2011. Hullunkurinen Lintukirja. Helsinki: Gummerus.
- Heinäkuu 2012.

Kunnas, Mauri. 2007. Koiramäen lapset ja näkki. Helsinki: Otava.
- Kesäkuu 2012.

Taina, Hannu. 2010. Matti ja krokotiili. Helsinki: Otava.
- kevät 2012

Child, Lauren. 2010 (2005). Samu ja Salla. Me ihan totta osataan hoitaa koiraa. Helsinki: Wsoy.
- kevät 2012 - koirat ovat aika pop juuri nyt.

Helakisa, Kaarina (toim.) 1999. Pikku Pegasos. 400 kauneinta lastenrunoa. Helsinki: Otava.
- Aina ajoittain sieltä täältä iltasaturunoja E:lle. Runoja, loruja, laidasta laitaan, lapsuuden suosikit ja inhokit sulassa sovussa keskenään.

Knutsson, Gösta 2005 (1992). Pekka Töpöhäntä suksilla. Helsinki: Gummerus.
- Talvi 2012. Sopivaa luettavaa, kun ulkona pyryttää lunta taivaan täydeltä.

Gustavsson, Per  2011. Kuinka prinsessat lomailevat. Suom. Jenni Kauhanen. Turku: Saarni-kirjat.
- Talvi 2012. Yllättävä ja hauska tarina, poikkeaa tutusta prinsessamuotista, jota tytöille tarjotaan.

Savolainen, Salla. 2003. Voi mokomaa! Helsinki: Wsoy.
- Talvi 2012. Lemmikkikissa tulee kuin tuleekin perheeseen muutaman mutkan kautta.

Kunnas, Mauri. 2002. Seitsemän koiraveljestä. Helsinki: Otava.
- Talvi 2011-2012. Tytär jäi aivan tyystin seitsemän veljeksen pauloihin, saas nähdä, kuinka käy vuosien karttuessa, kun koulussa isketään "se oikea opus" käteen...Pieni jaksoi hyvin kuunnella kertomuksia, kun kuvissa oli niin  runsaasti samalla tutkittavaa ja ihmeteltävää. Äiti nautti kirjan kielestä ja siitä, että sai houkuteltua lapsen klassikon maailmaan Kunnaksen avittamana! Täältä lisää tietoa teoksesta ja Mauri Kunnaksesta.

Niemelä, Reetta. 2002. Miljan talvi. Kuvitus: Lumme, Leena. Helsinki: Otava.
- Talvi 2011. Milja-kirjoja on mukava lukea vuodenaikojen mukaan. Tarinoissa on niin pientä kuin isoakin kiinnostavat juonteensa, ja kuvitus on meidän perheen lukijoiden mieleen. Eläin- ja kasvilajeja on kiva arvuutella yhdessä lukuhetken aikana. Milja-kirjoissa on aina useampi pieni tarina. Täältä löytyvät kirjan tiedot.Usko, toivo ja raskaus - vanhoillislestadiolaista perhe-elämää