Käyntejä 12/2011 alkaen

2.10.2012

PakkiRatas-pyörä koekäytössä


Meille tarjoutui muutama viikko sitten tilaisuus PakkiRatas-pyörän koekäyttöön. Innostuin oitis asiasta, sillä olen potenut jatkuvaa huonoa omaatuntoa kahden auton omistamisesta. Auton käyttö on ollut pakon sanelemaa, sillä minun vastuullani on käytännössä ollut lasten kuskaaminen J:n ollessa tontilla. Ns. pyörään kiinnitettävistä peräkärrymalleista en ole koskaan ollut innostunut - minua lähinnä hirvittää lasten kuskaaminen niillä liikenteen seassa! Lisäksi minusta on ollut aina mukavaa jutella matkalla, mikä yhtä lasta perinteisessä lastenistuimessa kuljettaessa on mahdollista.


Pyörä on herättänyt runsaasti kiinnostusta, varmaan siksikin, ettei täällä Kokkolassa vielä kovin montaa tämäntyyppistä pyörää ole. Täytyy sanoa, että itsekin tulin hyvälle tuulelle pyörän ensi kertaa tavatessani: sympaattinen ulkonäkö ja - yllätys yllätys - mieluinen väri! Olenhan ollut vuosikaudet mustan Ainon kanssa liikenteessä...

PakkiRatas on aloittanut toimintansa kesällä 2012, joten kyseessä on varsin uusi yritys alueellamme. Veljekset yrityksen takana ovat molemmat nähneet, miten kyseiset pyörät ovat arkipäivää Hollannissa, mutta Suomessa niitä on vielä verrattain vähän. Ne ovat myös yleensä varsin hintavia, mutta nämä pyörät ovatkin muihin "laatikkopyöriin" verrattuna varsin kohtuuhintaisia. Muita vastaavia pyöriä en ole kokeillut, joten nämä käyttökokemukset perustuvat nyt ainoastaan tähän pyörään. Tämän kokoisessa kaupungissa välimatkat ovat sopivia, joten joka paikkaan käytännössä pääsee pyörällä kohtuullisessa ajassa.Alkuun tuntui, etten pääse jyvälle ajamisesta tällaisella pyörällä, sillä en ole koskaan aiemmin kuljettanut lapsia kuin perusistuimen kyydissä pyörän tarakalla. Siitä tämä kokemus nimittäin erosi melkoisesti! Kävin alkujännityksen vuoksi testaamassa pyörää pari kertaa itsekseni, ennen kuin uskalsin ottaa kyytiläisiä matkaan. Toisella yrittämällä ajo sujuikin jo mallikkaasti (vaikka itse sanonkin), ja hain isomman tytön päiväkodista kyytiin heti samalla reissulla!

Vaikka tavaraa oli välillä kyydissä enemmänkin, ei se vaikuttanut ajamiseen mielestäni juurikaan. Testaamamme malli oli PakkiRatas R-7. Mallin tietoja ja muita malleja (myös sähköavusteisia pyöriä) pääset katsomaan tästä. Sivuilla näet myös kuvia pakin sadekuomusta, jota voi käyttää ajettaessa.Suurimmat eroavaisuudet verrattuna perinteiseen pyörään liittyivät ohjaamiseen - tasapainoon, kaariohjaustankoon ja kääntymiseen. Edessä oleva iso pakki on kahden renkaan varassa ja vaatii näin ollen hieman enemmän tilaa kääntymiseen. Pyörää ei voi kääntää liian jyrkästi, sillä eturenkaiden kääntymismahdollisuutta on turvallisuussyistä rajoitettu. Myös oma painopiste on hieman erilainen tämäntyyppistä pyörää käännettäessä. Kun sen hoksasin, homma sujui hienosti :)!

Toisaalta PakkiRatas-pyörän parhaita puolia on nimenomaan se, että lapset ovat ajettaessa edessä. Heidät näkee koko ajan ja heidän kanssaan on mahdollista jutella. He ovat myös korkeammalla kuin esim. perinteisessä ”peräkärrymallissa” matkatessaan.

Omasta mielestäni pyörä on hyvä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kakkosauton hankintaa harkitseville. Viime kädessä ratkaisut riippuvat varmastikin omista asenteista, kaupungin koosta sekä lasten iästä ja määrästä.

3 kommenttia:

 1. Tällainen olisi mielettömän hieno! Meillä on lapsia varten peräkärry, joka sekin on ihan kätevä, mutta monesti on käynyt mielessä, että matkat voisivat sujua helpommin jos lasten kanssa voisi puhua. (Eli käytännössä vahtia, ettei ne ihan mahdottomasti riitele...) Olisihan tämä laatikkomalli myös huomattavasti monikäyttöisempi.

  Kivaa lukea käyttökokemuksia! Ja nytpä tiedän, mistä näitä saa, jos vaikka joskus olisi varaa hankkia omaksi :)

  VastaaPoista
 2. Kovasti näyttivät tytöt tykkäävän kun kaupungilla nähtiin! :D

  VastaaPoista
 3. Joo, nyt ovat vielä yhteistuumin päättäneet alkaa vielä moikkailemaan vastaantulijoita (ja on kauhean hauskaa, kihitys kuuluu ajajan korviin saakka...!)

  VastaaPoista

Kysy, kommentoi & osallistu keskusteluun!